Horné úseky vodných tokov klesajú, povodňová vlna sa presúva na dolné úseky

05.06.2006 Celý región

Pavlovce 5. júna (TASR) - Čistenie priepustov a odstraňovanie následkov, ktoré spôsobili silné dažde v noci zo soboty na nedeľu, je hlavnou úlohou dnešného d...
Pavlovce 5. júna (TASR) - Čistenie priepustov a odstraňovanie následkov, ktoré spôsobili silné dažde v noci zo soboty na nedeľu, je hlavnou úlohou dnešného dňa v podhorskej obci Pavlovce vo Vranovskom okrese.

Valiaca sa voda z miestneho potoka sa vyliala z koryta a tiekla v nedeľu po miestnej komunikácii. Časť z nej zničila a zaplavila zhruba päť pivníc rodinných domov, vyvrátila stĺpy telefónneho a elektrického vedenia. \"Našťastie voda už na polovicu opadla, takže berieme potrebnú techniku a obecné čerpadlá a pustíme sa do odstraňovania následkov, ktoré 717 obyvateľov obce postihnú po každom prudkom lejaku, \" uviedol dnes pre TASR starosta obce Jozef Kočiš. Dodal, že v obci neprší od nedeľného večera.

Trebišov - Situácia v horných úsekoch tokov východného Slovenska sa začína stabilizovať. Povodňová vlna sa presúva na dolné časti tokov.
Druhý stupeň povodňovej aktivity pretrváva na Ondave, na Tise, na Trnávke, Bačkovskom a Drehňovskom potoku a na Boršanskom poldri v Trebišovskom okrese. \"Situácia v Trebišovskom okrese je momentálne stabilizovaná, neprší, no na Ondave a na Bodrogu očakávame po dotokoch tretie stupne povodňovej aktivity, \" uviedla dnes pre TASR prednostka Obvodného úradu životného prostredia v Trebišove Jana Vargová.
V okolí Vranova nad Topľou pretrváva tretí stupeň povodňovej aktivity, zložitá je situácia aj na Hornáde pod Ružínom aj na Ondave pri Horovciach.

Košice - Horné úseky vodných tokov na východe Slovenska majú klesajúcu tendenciu. Povodňová vlna sa presúva na dolné časti riek v Povodí Bodrogu a Hornádu.
Tretie stupne povodňovej aktivity (PA) pretrvávajú na Hornáde v Kysaku a Ždani, na Toryse v Košických Olšanoch, na Topli vo Vranove a na Ondave v Horovciach. \"Vážna je situácia v Sadoch nad Torysou, kde sa pieskuje asi 300-metrová hrádza, pretože vysoká hladina toku ohrozuje neďalekých asi 50 rodinných domov, \" uviedol dnes pre TASR vedúci odboru prevádzky košického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku Ondrej Handzok. Dodal, že druhé stupne PA trvajú na Bodrogu v Strede nad Bodrogom, Latorici vo Veľkých Kapušanoch, Tise vo Veľkých Trakanoch a na čerpacích staniciach vnútorných vôd v Trebišovskom okrese.
Vodná nádrž Zemplínska šírava a Ružín má naplnený zásobný priestor na 100, Dobšiná a Bukovec na 99, Starina na 98 a Veľká Domaša na vyše 100 percent. \"V Domaši voda preteká cez bezpečnostný priepust, nachádza sa v retenčnom priestore, preto sme odstavili tamojšiu elektráreň, \" doplnil Handzok.

Vranov nad Topľou - Rozvodnená Topľa, na ktorej platí tretí stupeň povodňovej aktivity, ohrozuje vo Vranove nad Topľou dva objekty.
Tamojší hasiči, vodohospodári a ďalšie zložky v dopoludňajších hodinách začali s posilňovaním hrádze na rozvodnenom toku, na ktorú ukladajú vrecia s pieskom. Vody ohrozujú supermarket Tesco, ktorého parkovisko je zaliate vodou a záhradkársku osadu Lopaty.
Vytrvalé lejaky zatopili vo Vranove nad Topľou aj viacero pivníc rodinných domov. K ich čisteniu pristúpia hasiči až po upadnutí vôd do koryta vodného toku a po poklese spodných vôd. TASR o tom informoval zdroj z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru vo Vranove nad Topľou.

Kežmarok/Stará Ľubovňa - V úvode pracovného týždňa dážď ustál a hladiny rozvodnených tokov v okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa klesajú. Tretí stupeň povodňovej aktivity ale zatiaľ neodvolali.
\"Hladina je vysoká, presaky pokračujú, takže odčerpávať vodu zo zatopených pivníc sa zatiaľ nevyplatí. Hasiči sú pripravení pomôcť obyvateľom, \" konštatovala po dnešnom zasadnutí Obvodnej povodňovej komisie v Kežmarku jej predsedníčka a prednostka tamojšieho Obvodného úradu životného prostredia Eva Kelbelová.
Podľa nej statiku narušeného mosta v Ihľanoch bude musieť posúdiť odborník. Statik zhodnotí, či tam možno pustiť vozidlá s hmotnosťou do 3,5 tony, pre ktoré zatiaľ platí zákaz vjazdu.
V obci Holumnica cestári už začali s opravou úsekov, ktoré poškodil Holumnický potok. Navážajú tam lomový kameň. Pracovníci Povodia Dunajca a Popradu upravujú a spevňujú vodou podmyté brehy prítokov.
S realizáciou opatrení prijatých obvodnou povodňovou komisiou pokračujú aj v okrese Stará Ľubovňa, kde vodný živel priamo ohrozoval dvanásť obcí. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili na území okresu v nedeľu napoludnie. Cesta do Sulína, ktorú počas víkendu zaplavila voda, bola dnes už prejazdná.
Situáciu v oboch okresoch budú naďalej monitorovať. O zotrvaní či odvolaní tretieho stupňa povodňovej aktivity rozhodnú obvodné komisie na utorkovom zasadnutí.

Prešov - V 115 obciach Prešovského kraja vyhlásili stav ohrozenia v súvislosti s povodňami. Informoval o tom dnes predseda krajského krízového štábu a prednosta Krajského úradu v Prešove Jozef Polačko.
Od polnoci do poludnia sa celý čas na území Prešovského kraja nevyskytli zrážky, čo má veľký vplyv na radikálne znižovanie hladín riek a potokov. Väčšina tokov je už vo svojich korytách.
Podľa Polačka patrí ku kritickým predovšetkým situácia v obciach Olejníkov, Haniska, Ruská Nová Ves, Kapušany a Kružľov.
V Olejníkove v okrese Sabinov evakuovali v nedeľu 4. júna desiatky obyvateľov rómskej osady. Dnes sa už do príbytkov vracajú. V Haniske pri Prešove k evakuácii nariadenej príslušnými orgánmi nakoniec nedošlo. Spadnuté premostenie na ceste do Ruskej Novej Vsi sa má v priebehu dneška provizórne vyriešiť inštaláciou vojenského pontónového mostu, aby bolo možné dopravné spojenie obce s Prešovom. K jeho prerušeniu došlo ráno v nedeľu 4. júna. Do obce sa dá dostať len pešo. Podobne odrezaná od sveta je obec Kružľov v okrese Bardejov, kde prívalové vody v nedeľu 4. júna spôsobili zrútenie asi 50 metrov prístupovej cesty. Dnes, najneskôr v utorok 6. júna tam bude osadený podobný vojenský pontónový most. Do Kružľova sa však dá dostať aj na motorových vozidlách od obce Richvald.
Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili predstavitelia samospráv v 41 obciach okresov Prešov a Sabinov, v 40 obciach okresu Bardejov, v 13 okresu Stará Ľubovňa, v siedmich okresu Svidník, v šiestich okresu Kežmarok, v piatich okresu Vranov nad Topľou a v troch okresu Levoča.
Celkové škody sa nedajú zatiaľ odhadnúť.
 

Vyberte región

mark